donderdag 25 oktober 2012

Patroon gehaakte muts


In navolging op mijn vorige berichtje heb ik het patroon voor de muts uitgeschreven. Dit is mijn eerste patroontje, dus ik hoop dat het allemaal duidelijk is. De muts heb ik gehaakt met haaknaald 7 en acryl garen van 240 m per 100 gram. 

Het patroon is gebaseerd op het haken van 3-stokjes clusters. 
Een 3-stokjes cluster haak je als volgt:
Begin met het haken van een stokje, maar je haalt maar één keer door, zodat er nog twee lussen op je haaknaald blijven. Haak het tweede stokje, dat je ook maar één keer door haalt (drie lussen op je haaknaald). Haak nu het derde stokje, dat je ook maar één keer door haalt (vier lussen op je haaknaald). Haal nu de draad in één keer door alle vier de lussen en je cluster is af.

  • Toer 1: begin met een magische ring (of haak 5 lossen en sluit de ring met een hv). Haak hierin een cluster + een losse, haak hierna nog 5 keer een “cluster + een losse” in de ring.  Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (6 clusters in totaal)
  • Toer 2: haak in elke 1-losse ruimte 2 x een “cluster + één losse”. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (12 clusters in totaal)
  • Toer 3: haak in de eerste 1-losse ruimte 1x een “cluster + één losse”, haak in de tweede  1-losse ruimte 2x een “cluster + één losse”. Herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (18 clusters in totaal)
  • Toer 4: haak in de eerste en tweede  1-losse ruimte 1x een “cluster + één losse”, haak in de derde 1-losse ruimte 2x een “cluster + één losse”. Herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (24  clusters in totaal)
  • Toer 5: haak in de eerste, tweede en derde  1-losse ruimte 1x een “cluster + één losse”, haak in de vierde 1-losse ruimte 2x een “cluster + één losse”. Herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (30  clusters in totaal)
  • Toer 6: haak in de eerste, tweede, derde en vierde  1-losse ruimte 1x een “cluster + één losse”, haak in de vijfde 1-losse ruimte 2x een “cluster + één losse”. Herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (36  clusters in totaal)
  • Toer 7: haak in de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde  1-losse ruimte 1x een “cluster + één losse”, haak in de zesde 1-losse ruimte 2x een “cluster + één losse”. Herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (42  clusters in totaal)
  • Toer 8, 9 en 10: haak in iedere 1-losse ruimte 1 cluster en één losse. Herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. Haak een halve vaste in de volgende losse. (42  clusters in totaal)
  • Toer 11: haak het eerste cluster en de losse samen met 1 vaste, herhaal dit tot de toer af is. Sluit met een halve vaste. (42 v)
  • Toer 12, 13, 14 en 15: haak eerst 1 losse en daarna in iedere vaste één vaste (42v). Sluit met een hv.
  • Knip je draad af en werk het draadje weg.

2 opmerkingen: